1. Domů
  2. ...
  3. Tiskové zprávy
  4. Pečení s Herou - potěšení dokonalé chuti cookies

Pečení s Herou - potěšení dokonalé chuti cookies

Ačkoli mnozí z nás rádi připravují svým nejmilejším všelijaké pečené pochutiny, někdy se prostě stane, že nálada a chuť něco dobrého upéct prostě chybí. Vyplatí se tedy mít mezi recepty v kuchařce také jednodušší recepty, jejichž příprava není náročná jak na přípravu, tak na potřebné ingredience. Přesně takové jsou malé kulaté pečené sušenky, kterým říkáme cookies.

Malé roztomilé sušenky

Unilever logo

Cookies patří obecně mezi nejoblíbenější pečené cukrovinky. Jsou základem každého pečení, a to především díky své jednoduchosti. K přípravě takových domácích cookies není třeba dlouhý seznam, co určitě nezapomenout nakoupit. Stačí totiž, abyste doma měli polohrubou mouku, kypřící prášek, vejce, cukr, kvalitní rostlinný tuk a špetku soli. A to, jaké přesně cookies upečete, záleží už jen na tom, co se skrývá ve vaší spíži. Nápaditosti se v tomto případě meze nekladou, můžete je upéct sladké, slané, s ovocem, s čokoládou nebo prostě s tím, na co máte chuť.

Kde se vlastně vzaly?

O vzniku cookies existují různé historky, které se vážou na různé situace a místa. Nejznámější je však ta, která se váže k osidlování Ameriky holandskými osadníky na začátku 18. století.

Cookies vznikly vlastně náhodnou. První záměr využití malých kulatých placek spočíval v tom, že byly testovacími vzorky, zda byla pec či trouba správně rozpálená. Z těchto testovacích vzorků se však brzy nato stala pochutina, která postupem let dobyla téměř celý svět. Nyní jsou cookies jednou z nejoblíbenějších pečených cukrovinek. Testovací vzorky byly osadníky pojmenovány „koekje“. Právě z tohoto slova se postupem času stal fenomén cookie. Dnes je v zámoří každoroční spotřeba cookies odhadována zhruba na 2 miliardy sušenek.

Další významný mezník

Zatímco se recepty na cookies v zámoří šířily, jako nejčerstvější novinka, v Anglii se začal pít ve velkém čaj. Ovšem bylo třeba najít něco vhodného, co by pití čaje doplnilo. A právě tím se staly malé kulaté jednoduché koláčky, které byly dochuceny ořechy nebo sušeným ovocem. Traduje se, že v roce 1930 anglický hostinský upekl první anglické čokoládové cookies. K jeho vzniku vedly hostinského zcela jednoduché okolnosti – neměl totiž v kuchyni po ruce ani sušené ovoce, ani ořechy. Proto tedy nahradil tyto suroviny čokoládou. Tento typ cookies se stal hitem a nese si originální název Toll House Cookie.

Jak je tomu dnes?

Cookies se nejprve šířily v zámoří a v anglosaských zemích, jejich chuť a jednoduchá příprava však postupem doby začala oslovovat čím dál tím víc hospodyněk a kuchařů po celém světě. Během posledních dvou set let se vyvinulo nejvíce druhů a receptů na cookies. Je jich opravdu pestrá paleta. Od základního dělení na sladké a slané je pak možné potkat opravdu širokou škálu příchutí. Cookies však nejsou obyčejným koláčkem, jehož chuť je originální.

Cookies jsou také dokonalým dárkem od srdce, který vždy potěší. O tom svědčí i dárkové dózy a krabičky, které slouží na uskladnění cookies. Nejrůznější motivy na těchto krabičkách lze využít pro každou situaci, kdy chcete udělat druhému radost.

Recepty

V dnešní době existuje opravdu nespočet receptů na všechny možné druhy cookies. Modifikace receptů záleží na aktuální situaci, na co právě máte chuť. Ovšem ty první, originální holandské, se neustále používají a tvoří základ cookies receptů. Inspiraci na nejrůznější recepty a tipy ke cookies můžete také najít na www.milujemecookies.cz. Každý si na tomto zajímavém webu vybere recepty na takové cookies, které ho právě osloví.

Vyzkoušejte třeba kokosové cookies nebo netradiční cookies se sušenými rajčaty:

Kokosové cookies s kousky čokolády (pro cca 36 ks)

½ změklého rostlinného tuku HeraKokosové cookies s kousky čokolády

½ hrnku hnědého (třtinového) cukru

1 vejce

1 vanilkový cukr

1,5 hrnku hladké mouky

1 hrnek strouhaného kokosu

½ lžičky kypřícího prášku do pečiva

Špetka soli

1 hrnek sekané hořké čokolády

Předehřejte si troubu na 180° C. V míse smíchejte všechny ingredience a na závěr do mísy přidejte kokosové lupínky a kousky nasekané čokolády. Pokud se vám zdá těsto příliš měkké, uložte místu na cca 15 min do lednice. Těsto poté pomocí lžičky ukládejte na plech vystlaný pečícím papírem. Ukládejte cookies tak, aby mezi sebou měly dostatek prostoru, protože těsto se postupně roztéká do placiček. Pečeme 8 – 10 minut, poté necháme vychladnout a servírujeme.

Cookies se sušenými rajčaty, bazalkou a parmezánem (pro cca 36 ks)

½ změklého rostlinného tuku HeraCookies se sušenými rajčaty, bazalkou a parmezánem

¾ hrnku sekaných sušených rajčat

1 hrnek strouhaného parmazánu

1 hrnek hladké mouky

½ balíčku kypřícího prášku do pečiva

1 lžička soli

2 polévkové lžíce zakysané smetany

2 žloutky

Špetka bílého pepře

Na ozdobu:

1 lžička sušeného oregana nebo sezamových semínek

Předehřejte si troubu na 200° C. V míse smíchejte mouku, kypřící prášek, sůl, bílý pepř, parmezán a změklý rostlinný tuk Hera. Potom přidejte zakysanou smetanu, žloutky a sušená rajčata. Po smíchání nechte těsto cca 15 minut odstát. Potom rukou vytvarujte cookies a ukládejte je na plech vystlaný pečícím papírem. Cookies potřete bílkem a posypte bazalkou nebo sezamovými semínky. Pečeme 15 - 17 minut, poté necháme vychladnout a servírujeme.

Czech Republic

Unilever ČR spol. s r. o.
Rohanské nábřeží 670/17
Praha 8
186 00

+420 224 071 612
Veronika.Kusikova@unilever.com

Prozkoumat více o těchto tématech
Nahoru

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Neustále hledáme způsoby, jak se spojit s těmi, kteří sdílí zájem o udržitelnou budoucnost.

KONTAKTY

Spojte se se společností Unilever a týmy specialistů nebo najděte kontakty z celého světa.

Kontaktujte nás