Knorr se díky třem letům neuvěřitelného růstu stal nejnovější značkou společnosti Unilever v hodnotě 5 miliard eur.
A s 600 kostkami, které se po celém světě prodají každou minutu, jsou bujóny klíčovou složkou rostoucího úspěchu značky.
Téměř dvě století po průkopnickém uvedení prvních sušených polévek můžeme dnes najít bujóny značky Knorr v prášku, želé a kostkách v přibližně 60 % domácích kuchyní po celém světě a také ve spížích profesionálních kuchařů.
Díky čemu je tedy bujón světový bestseller? Podle Franka Haresnapea, globálního viceprezidenta značky Knorr, je vše zásluhou toho, že značka drží krok s trendy v jídle a potřebami a chutěmi spotřebitelů.
„Glokální“ přístup
Dnes je sortiment bujónových produktů značky Knorr dostupný ve více než 90 zemích, zatímco její profesionální sortiment neustále roste ve více než 65 zemích.
A jako lídr světového trhu s bujóny v hodnotě 13 miliard dolarů[a] se značka Knorr pyšní tím, že je globální značkou se silnou lokální přítomností.
„Jsme globální značkou, která je zakotvena v nejlepších regionálních jídlech,“ říká Frank Haresnape. „Tyto hluboké místní znalosti nám umožňují navrhovat produkty, které uspokojují potřeby lidí na celém světě.“
Špičkové produkty, které odpovídají chuti spotřebitelů
A tento „glokální“ přístup přináší růst.
V Latinské Americe, kde se inovace a marketing značky Knorr soustředí na oblíbená místní jídla, jako je červená rýže, se dosah značky v první polovině letošního roku zvýšil dvouciferně.
Podobné je to na Filipínách, kde vynikající chuť kuřecího vývaru značky Knorr způsobila, že se z něho stala optimální přísada do kuřecího tinola – jednoho z jídel, která jsou v zemi velmi oblíbená.
V oblastech, kde je rozšířený nedostatek mikroživin, se bujóny Knorr obohacují specifickými vitamíny a minerály pro dodatečnou nutriční výživu.
Například v Etiopii, kde každý druhý člověk trpí nedostatkem zinku, uvedla značka Knorr na trh kostky obohacené o zinek. Kromě toho jsme uvedli na trh produkt obohacený o vitamín A, který je ideální pro přípravu shiro wat – cizrnového guláše, který je jedním ze základních pokrmů v zemi.
Než se tyto inovace dostaly na trh, trvalo to měsíce nebo dokonce roky, nicméně umělá inteligence tento proces zásadně urychlila. „Když značka vytvářela kostku Knorr Zero Salt Cube, použití digitálního modelování vědcům umožnilo analyzovat miliony kombinací chutí v řádu dnů, nikoli měsíců,“ vysvětluje Frank Haresnape.
Tato schopnost zachovávat naše základní hodnoty a zároveň inovovat, abychom vyhověli novým potřebám spotřebitelů na globální a místní úrovni, učinila z Knorr značku v hodnotě 5 miliard eur a hlavní součástí každodenních jídel po celém světě.
Frank Haresnape, globální viceprezident značky Knorr
Pohodlí, konzistence a dokonalost
Nezpochybnitelným základem všech těchto inovací je pohodlí. Kuchaři a kuchařky, kteří po celém světě vaří doma, touží po dosažení autentických chutí. To by obvykle trvalo hodiny, ale značka Knorr tyto chutě dodává během několika minut.
Toto pohodlí se také ukázalo jako velmi cenné v profesionálních kuchyních, kde v roce 2023 zaznamenala kategorie bujónů a koření Professional značky Knorr základní růst prodeje o 15 %.
Pro kuchaře sice tvoří pouze malou část celkových nákladů na jídlo, ale právě díky spolehlivosti bujónů Knorr, jak z hlediska chuti, tak výsledku, jsou u profesionálů v oblasti stravování tak oblíbené – 55 % z nich uvedlo, že zajištění konzistentní kvality přísad, doba přípravy a autentické chutě byly hlavní výzvy, kterým dnes čelí.[b]
„Bujóny Knorr poskytují kuchařům, kteří čelí problémům s pracností a inflací, řešení, která jim umožňují připravit výrazné, charakteristické chutě a zajistit, aby každé jídlo na jídelním lístku bylo ukázkou výjimečné chuti,“ říká Frank Haresnape.
Držení kroku s měnícími se chutěmi a trendy
Nabízejí také pohodlný způsob, jak získat přístup k těžko dosažitelným kombinacím chutí a novým kulinářským trendům.
Například řada Intense Flavors nabízí snadný způsob, jak dosáhnout komplexních chutí, jako je Caramelized Umami nebo Deep Smoke. Tyto bujóny, vytvořené pomocí autentických kulinářských procesů, jako je uzení, fermentace a pražení, lze použít v celém procesu vaření od marinování po ochucování kořením.
Bujóny Knorr hrají také hlavní roli ve zprávě společnosti Unilever Food Solutions Future Menu Trends, která pro poslední dva roky ukazuje, jak je lze využít k vytváření moderních receptů.
Přepracování bujónů pro novou generaci
Klíčovou roli v tom, aby se o značku zajímala i nová generace, hraje příslib okamžité chuti bujónů Knorr.
„Naším úkolem, jakožto nejpopulárnější značky v oblasti chutí, je získat novou generaci domácích kuchařů pomocí receptů, které jsou chutné, výživné a dostupné,“ říká Frank Haresnape.
„Bujóny Knorr jsou perfektní chuťoví pomocníci, kteří umožňují, aby i začínající kuchaři vařili rychlá a výživná jídla, která odrážejí kulinářské trendy poháněné současnou kulturou jídla řídícího se zábavou,“ dodává s odkazem na nedávný výzkum, který ukazuje, že 67 % mladých spotřebitelů hledá inspiraci v oblasti jídla na sociálních sítích.[c]
Proto značka spustila v USA svou kampaň Taste Combo, v jejímž rámci využívá podporu celebrit, aby zdůraznila výhody lahodné domácí kuchyně.
Když v loňském roce americká rapperka Cardi B vařila výživné a dostupnější jídlo Marry Me Chicken, přineslo to značce 2,6 miliardy shlédnutí a nejvyšší podíl v dolarech za tři roky.
Zdá se, že letošní kampaň bude ještě lepší – rapper a herec Ludacris se pustil do přípravy Lemon Pepper Chicken, kdy bylo dosaženo 2,3 miliardy shlédnutí a tento počet stále narůstá.
„U této nové generace spotřebitelů přetváříme představu o bujónu s tím, že z nezbytného pomocníka ve spíži se stává nepostradatelný pomocník pro hacknutí chuti,“ říká Frank Haresnape.
„Tato schopnost zachovávat naše základní hodnoty a zároveň inovovat, abychom vyhověli novým potřebám spotřebitelů na globální a místní úrovni, učinila z Knorr značku v hodnotě 5 miliard eur a hlavní součást každodenních jídel po celém světě.“