Přeskočit na Obsah

Tři tipy, jak rostlinná strava může zlepšit zdraví vašich střev

Publikováno:

Průměrná doba čtení: 2 minuty

Zdraví střev ovlivňuje mnoho faktorů, jedním z nich je strava. Dr. Robert Dixon, odoborník společnosti Unilever na střevní mikrobiom, vysvětluje pozitivní dopad, který může mít konzumace pestré škály rostlinných potravin na střevní mikrobiom a naše zdraví. Témá je to velmi akuální, protože leden patří Veganuary, tedy měsíci bez masa a živočišných produktů.

Rodina u společného jídla

Na našich tělech i uvnitř žijí stovky různých druhů bakterií – odhaduje se až na 40 bilionů mikrobů – a většina z nich žije v našich střevech.

Společně jsou známé jako střevní mikrobiom. Mají významný vliv na naše trávení, náš imunitní systém a zdraví celého našeho těla, včetně mozku, svalů a kostí. Mohou dokonce ovlivnit naši náladu.

„Všichni máme střevní mikrobiom, který je pro nás jedinečný, takže vybrat jediný marker zdraví je obtížné,“ říká Robert Dixon, vědecký a technologický odborník společnosti Unilever zabývající se střevním mikrobiomem.

"Ale co můžeme říci, bez ohledu na tyto rozdíly mezi jednotlivci, je, že různorodý mikrobiom je nejlepším ukazatelem zdravého mikrobiomu." A zdravý mikrobiom udrží vaše tělo v optimálním fungování.“

Pestrost stravy je zásadní

Zjištění American Gut Project, největšího světového občanského vědeckého mikrobiomového projektu, ukazují, že lidé, kteří jedí více než 30 různých rostlinných potravin týdně, mají rozmanitější, a tedy zdravější mikrobiom než ti, kteří jedí deset nebo méně.

„Jedním z nejlepších způsobů, jak můžeme zajistit zachování rozmanitosti našeho střevního mikrobiomu, je jíst pestrou škálu ovoce a zeleniny,“ říká Dr. Dixon. A přesto má mnoho lidí problém sníst porci ovoce a zeleniny pětkrát denně, kterou doporučuje WHO.

Například průzkum Veg Facts z roku 2021 týkající se stravovacích návyků ve Spojeném království zjistil, že pouze 33 % dospělých a pouze 12 % 11–18letých v současnosti dokáže dosáhnout tohoto denního cíle.

To je jen jeden z důvodů, proč Unilever R&D, Nutrition a Ice Cream pracují na vytvoření produktů, které lidem usnadní jíst a užívat si více rostlinnou stravu.

„Říká se, že rozmanitost je kořením života, a to platí také pro mikroby, které žijí ve vašich střevech,“ říká Dr. Dixon. „Proč nezkusit některé z našich rostlinných receptů? Váš mikrobiom si to zaslouží."

Tři způsoby, jak jíst více zeleniny a pěstovat si dobré střevní bakterie

Snadné a chutné recepty na rostlinné bázi pro nastartování Veganuary.

  1. Zařaďte fazole a luštěniny pro více vlákniny

    dívka jící brokolici

    I když cizrna nebo brokolice nemusí být ingrediencemi, které se často objevují v našich jídelníčcích, jejich přidání do polévky, chilli nebo kari je skvělý způsob, jak zpestřit příjem zeleniny a přidat do jídelníčku vlákninu.

    "Strava s vysokým obsahem vlákniny a polyfenolů udržuje rozmanitost našich střevních mikrobiomů," říká Dr. Dixon. "Zatímco lidská část našich střev je nedokáže strávit, jsou bohatým zdrojem potravy pro naše střevní bakterie, protože každá bakterie preferuje jíst něco jiného."

    Proč nezkusit Knorr’s marocký-čočkový a zeleninový guláš nebo Hellmann’s krémové brokolicové těstoviny?

  2. Zvyšte svůj příjem prebiotik pomocí bobulovin

    miska se smoothie a Magnum

    Prebiotika jsou dobrá pro střevní mikrobiom, protože působí jako mikrobiální hnojivo a stimulují růst prospěšných bakterií.

    Dobrou zprávou je, že prebiotika se nacházejí v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Borůvky jsou například vynikajícím zdrojem vlákniny a polyfenolů, díky čemuž jsou zdravé jak pro vás, tak pro váš střevní mikrobiom.

    Proč nezkusit Hellmann’s borůvkový crisp s Hellmann’s veganskou majonézou nebo si vychutnat dekadentní víkendovou pochoutku s Magnum Vegan ranní smoothie bowl?

  3. Přidejte sladkokyselou chuť s fermentovanou zeleninou

    Fermentovaná zelenina včetně nakládaného zelí a kimči

    Výzkumy ukazují, že různé druhy fermentovaných potravin, jako je kysané zelí, kefír a kimchi, obsahují různé druhy mikrobů, takže konzumace různých fermentovaných potravin může být velmi prospěšná.

    Jsou také bohatým zdrojem prospěšných mikrobů, které mohou zlepšit funkci našeho mikrobiomu a pomoci obnovit mikrobiom, pokud byl narušen.

    A přestože silná chuť kimchi nemusí být sama o sobě přitažlivá, je to skvělá přísada do nudlových jídel a smažených hranolků.

    Proč nezkusit korejské Peckers z The Vegetarian Butcher?

Zpět nahoru