Lidé stále více přechází na rostlinnou stravu, a to z nejrůznějších důvodů, například zdravotních, nebo chtějí snížit svůj dopad na životní prostředí a planetu. Tento zájem zvyšovat konzumaci rostlinných potravin vede k prudkému nárůstu jejich prodejů. Některé odhady naznačují, že by trh mohl do konce desetiletí překročit 160 miliard dolarů.
Se změnou stravovacích návyků se objevují různé názory týkající se výživové hodnoty a kvality rostlinných potravin i obavy, že proces samotného zpracování rostlinných surovin jejich kvalitu ještě více snižuje.
Vědci z Unileveru a Wageningen University and Research se proto rozhodli zkoumat jednotlivé procesy zpracovávání sóji i její výslednou výživovou hodnotu. Sója je plodina, kterou hojně používáme v našem portfoliu potravin, včetně oblíbené značky The Vegetarian Butcher a také v našich zmrzlinách.
Výsledky studie byly převratné.
„Poprvé studie komplexně zjistila, že kvalita bílkovin sóji, používané v našich rostlinných potravinách,není během zpracování, na rozdíl od mylných představ, ohrožena. Ve skutečnosti zpracování sóji mírně zvyšuje nutriční kvalitu bílkovin“, říká Amelia Jarman, ředitelka Future Health and Wellness Science and Technology.
"Vzhledem k rostoucí poptávce ze strany ekologicky uvědomělých spotřebitelů, kteří chtějí omezit maso ve svém jídelníčku, ale stále vyhledávají nutričně vysoce kvalitní potraviny, je tento výzkum převratný, protože dokazuje, že rostlinné potraviny skutečně splňují požadavky našeho organismu na bílkoviny."
Sója je běžnou složkou rostlinných potravin díky vysokému obsahu bílkovin a jejich kvalitě. Ale nemůžete jednoduše přidat sójové boby v jejich přirozené formě například do plátku či nuget s kuřecí příchutí na rostlinné bázi nebo do zmrzliny. Před použitím musí projít zpracováním, které může mít různé formy včetně namáčení, ohřevu a loupání.
Aby bylo možné lépe porozumět vlivu zpracování na kvalitu bílkovin, studie hodnotila skóre stravitelnosti esenciálních aminokyselin (DIAAS – nová metoda pro stanovení kvality bílkovin v lidské výživě, která byla vydána Organizací OSN pro výživu a zemědělství (FAO)u různých výrobků). Čím vyšší skóre, tím lépe zdroj bílkovin splňuje požadavky našeho organismu, přičemž skóre 75 nebo vyšší je považováno za dobré.
Analýza dat ukázala různé skóre kvality bílkovin mezi skupinami sójových výrobků, ale skóre DIAAS pro sójový proteinový koncentrát, nejčastěji používaný v potravinách, jako jsou rostlinné výrobky od The Vegetarian Butcher, bylo 88, což je o něco více než původní sójové boby (které mají skóre 85).
Tento výzkum potvrzuje, že sójové suroviny, které používáme v našich rostlinných potravinách, jsou dobrým zdrojem bílkovin, jejichž kvalita je stejně dobrá jako kvalita bílkovin výchozí suroviny, tedy sójových bobů.
Rostlinná strava pro všechny
Delší dobu víme, že stávající tempo stravování je neudržitelné. Počet lidí na planetě se zvyšuje, a s tím i poptávka po potravinách. Roste také poptávka po rostlinných potravinách.
V roce 2020 jsme se v rámci našeho závazku Future Foods zavázali pomáhat lidem při přechodu na rostlinnou stravu, která je nejen zdraví prospěšná, ale prospívá i naší planetě.V nadcházejících letech budeme rozšiřovat naše portfolio rostlinných potravin a naši zákazníci si budou moct vychutnat širší škálu veganských a vegetariánských produktů od našich značek. V letech 2025 – 2027 chceme dosáhnout ročního obratu 1 miliardy EUR v tomto segmentu.
Poznatky, které jsme získali z tohoto nejnovějšího výzkumu, podpořily naše závazky v oblasti udržitelnosti a jsou hnací silou našich inovací v segmentu rostlinného stravování.
Rostlinné potraviny nabízejí obrovský komerční růstový potenciál a zároveň poskytují spotřebitelům jednoduchý způsob přechodu na udržitelnější způsob stravování. Jak říká Hanneke Faber, naše prezidentka divize potravin: „Není na nás, abychom za lidi rozhodovali, co chtějí jíst, ale je na nás, abychom zákazníkům zpřístupnili různé rostlinné varianty a podpořili tak pestrost a vyváženost stravy a zdravý životní styl".