Toggle Hledat

  1. Domů
  2. Značky
  3. Novinky
  4. Co říká nový šéfkuchař Knorr Robert Bezděk

Co říká nový šéfkuchař Knorr Robert Bezděk

Robert Bezděk se kuchařině věnuje už 20 let. Vařil turistům ve Špindlerově Mlýně, pracoval v řetězci Kolkovna, prošel i italskou restaurací. Vaření je pro něho nejen povoláním, ale i koníčkem. Cestuje, aby poznával nové kuchyně. Tak absolvoval například kurz tradiční brazilské kuchyně přímo v Brazílii. Jeho snem je inspirovat lidi k dobrému vaření.

Byl jste vybrán na pozici historicky prvního českého šéfkuchaře Knorr. Co pro Vás toto postavení obnáší?

Vždy je to o správné kombinaci surovin

Stát se jedním z šéfkuchařů značky Knorr nebylo vůbec jednoduché. Lidé si často myslí, že jsme jen najatí herci, ale není tomu tak. Na mezinárodní úrovni klade Knorr na své šéfkuchaře značné nároky. Proto ve Velké Británii spolupracuje například s nejmladším držitelem Michelinské hvězdy Marcem Pierrem Whitem nebo v lokálních kampaních v minulosti například s Emanuelem Ridim.

Co musí kuchař tedy splňovat, aby se stal tváří značky Knorr?

Musíte mít minimálně 5-8 let praxe v oboru, mnoho kulinářských zkušeností, ale i přirozenou schopnost vybrat a zkombinovat ingredience do skvěle chutnajících výrobků. Dokonce i velmi zkušení kuchaři se v prvním roce spolupráce školí, aby dodržovali náročné standardy, které se značka snaží udržovat jak při vytváření receptur, tak při výběru surovin a jejich následném zpracování. Od samého začátku se učíme, jak přizpůsobit chuť podle preferencí zákazníků.

Chuť je však velmi individuální záležitost, jak ji může kuchař odhadnout?

Se zákazníky se pravidelně setkáváme, abychom pochopili jejich preference a dovedli vytvořit produkty ušité na míru jejich chuti. Věřím, že při tvorbě receptur je velmi důležité využívání vysoce kvalitních surovin, které chutnají tak, jak by měly. Z tohoto důvodu dbá Knorr na jejich pečlivý výběr a jako výrobce nejen polévek a bujónů dosahuje ve své kategorii dlouhodobě vysoké kvality.

Jakým způsobem přesně zaručujete kvalitu svých výrobků?

Kvalitu bych v tomto případě shrnul do několika oblastí. Na prvním místě je zodpovědný přístup k zemědělství. Knorr se zavázal, že jeho zelenina a bylinky budou do roku 2020 pěstovány pouze udržitelným způsobem. Uzavírá tak partnerství s farmáři, kteří na tento princip přistupují. Věřím, že zdravá a kvalitní zelenina pochází z kvalitní půdy, k níž je přistupováno zodpovědným způsobem.

Pesticidy se využívají ve velmi omezené míře, při zavlažování se používá sofistikovaný systém, jenž zajistí zelenině pravidelný přísun optimálního množství vody a je také kladen důraz na druhovou biodiverzitu. V udržitelném zemědělství jde v podstatě o využití přesného množství zemědělských zdrojů, a to způsobem ohleduplným k přírodě.

Bavíme se tu o udržitelných zdrojích. To je tak trochu móda dnešní doby. Jaké jsou ty další oblasti, díky kterým mohou být polévky nebo bujóny skutečně kvalitní?

Rozhodně jde o zodpovědný výběr pěstitelů i samotných surovin, na tom si Knorr obzvlášť zakládá. Sklizeň zeleniny a bylinek probíhá ve velké míře v optimální fázi zralosti, aby se podařilo zajistit co nejlepší chuť, barvu a vůni. Logisticky je vše zařízeno tak, aby se ke zpracování dostaly suroviny vždy čerstvé. Nejdřív však projdou pečlivým procesem třídění. Ke skutečnému zpracování se tak dostanou pouze ty nejlepší z nich. Zbylé, které neprojdou, se pak upotřebí pro hospodářská zvířata. To aby nedocházelo k plýtvání.

Ale to jsme zase u té udržitelnosti a nikoliv u kvality samotných výrobků...

Ano, udržitelnost se prolíná celým procesem produkce potravin značky Knorr. Nicméně třetí oblastí, která je pro kvalitu stejně důležitá, je způsob zpracování. Pokud to jde, Knorr preferuje proces sušení. Je to tradiční metoda konzervace potravin. Suroviny si tak uchovají svou původní chuť a v mnoha případech i výživovou hodnotu. Za zmínku stojí například Knorr polévky. Díky přirozenému procesu sušení a krátké době vaření oproti doma připravovaným polévkám u nich dochází k menším ztrátám vitamínů.

Dbáte stejně i na konečné složení výrobků v souvislosti s přídatnými látkami?

Ano, stejně důslední jsme i co se týče koncového složení produktů. Opět to úzce souvisí s pečlivým výběrem vysoce kvalitních surovin a jejich způsobem zpracování. Tady se můžeme bavit například o zmiňovaném sušení. Sušené potraviny si zachovávají svoji chuť i aroma a sušením nedochází k velkým ztrátám důležitých látek. Vitamíny a minerální látky zůstávají z větší části zachovány. Navíc při procesu sušení není třeba přidávat žádné konzervanty. Knorr chce také svým zákazníkům usnadnit volbu, proto klade velký důraz na správné výživové složení svých produktů. Důkazem toho je i získání loga Vím, co jím na několika výrobcích značky Knorr.

Co deklaruje logo Vím, co jím na produktech Knorr?

Hlídá složení z pohledu výživové hodnoty. Benefitem takto označených polévek je přísně stanovený maximální obsah soli. V jedné porci nemůže přesáhnout 2,5 gramu, což například u polévek, jež si připravujete doma sami, nelze zaručit. Logo Vím, co jím také kontroluje množství škodlivých tuků zastoupených nasycenými mastnými kyselinami a trans mastnými kyselinami.

Vraťme se k těm přídatným látkám. Kontroverzní je glutaman. Obsahují ho výrobky Knorr?

Glutaman v dnešní době vzbuzuje u lidí velké obavy. Řada z nich ho zaškatulkovala pod škodlivé látky. Je na čase ho trochu oddémonizovat. Glutaman existuje ve formě vázané s jinými aminokyselinami, kdy slouží ke tvorbě bílkovin, nebo ve formě volné jako aminokyselina nebo její sůl.

Produkty značky Knorr s označením „Bez přidaného glutamanu“, jako jsou například Knorr Bohaté bujóny či Knorr Bohaté šťávy, obsahují pouze přírodní, volný glutaman, který se přirozeně vyskytuje i v běžných potravinách, jako je třeba maso, drůbež, ryby, zelenina, sýr, sójová omáčka, kravské, ale i mateřské mléko. Produkty s tímto označením tedy neobsahují žádný přidaný glutaman (přídatné látky označené čísly E 620 až E 625 dle přidané formy).

Které produkty značky Knorr využíváte při své práci nejčastěji?

Je logické, že při vaření používám nejčastěji bujóny. Je to dáno charakterem mých receptů. Oblíbil jsem si, jako spousta spotřebitelů, želatinové Knorr Bohaté bujóny, a to především díky jejich výborné chuti a skvělému složení. Není tajemstvím, že je využívám i doma při běžném vaření. Nedám dopustit na hovězí bujón. Skvělé jsou i nové Knorr Bohaté šťávy na tmavá a světlá masa. Výborný způsob pro zpestření receptů. Nestydíte se jako profesionální kuchař přiznat, že takové zkratky využíváte?

Nestydím. Každý z nás občas potřebuje nějakou zkratku, berličku nebo jak tomu budeme říkat. Například Knorr Bohatá šťáva je skvělý nápad! Je to koncentrovaný extrakt z masa. K tomu trocha bylinek, koření a soli. Na jedné straně s ní vytvoříte šťávu k zprudka opečenému masu, kde nemáte šanci získat výpek. Na druhé straně s výrobkem Knorr Bohatá šťáva můžete docílit lepší konzistence, chuti i požadovaného množství šťávy, kterou jste z masa získali sami.

Řekl byste, že používání bujónů nebo hotových šťáv je zdravé?

Zařazovat do jídelníčku potraviny, které zkracují dobu přípravy, neznamená, že vytvoříme výživově nehodnotné jídlo. Vždy je to o správné kombinaci kvalitních surovin a Knorr produkty jsou jistě v tomto případě tou správnou volbou.

Nahoru